Inici
QUI SOM COL·LECTIUS MEMBRES AGENDA CULTURAL ACTIVITATS CCG CONTACTE
      Cavalcada de la Mar Interactiva

 


 

LA VENDA DEL PEIX

En les antigues fotos en blanc i negre que rememoren el passat del nostre Grau apareixen velles barraques, barques de vela descansant en la platja i entre altres instantànies, trobem cases que tenen corral per guardar animals. Aquestos corrals solien acollir aques, que eren utilitzats per al treball del camp i també per les peixcateres per a realitzar la venda del peix tirant del carro.
Les peixcateres d'abans eren dones d'una casta especial, desafiant l'oratge i treballant sense descans per vendre els fruïts de la mar. Dones que aprenen l'ofici de les seues mares i de les seues iaies, que esperen en molts casos les barques amb les captures que porten els seus pares, hòmens o germans. El seu treball no entén d'horaris, ja que per a estar a primera hora al punts de venda com Almassora, Cabanes, Castelló, Onda, Vila-real o Sagunt, la tasca comença ben entrada la matinada.
Els mitjans de transport que utilitzaven les peixcateres amb evolucionat al llarg del temps. Als carrors tirats per aques s'afegueix també per a portar peix al Mercat el carro de l'ordinari, que posteriorment deixarà pas al transport del peix als vagons de la Panderola. Aquest trenet de via estreta serà substituït pels autobusos de Soler abans que es normalitze el transport individual en vehicles particulars refrigerats. (Text: Joan Torrent)


 


 
Tornar enrere
 

   


 
   
  Centre Cultural La Marina
C/ Marina Espanyola s/n
12100 Grau Castelló
 

   
  Inici      Qui som      Col·lectius membres      Agenda cultural      Activitats CCG      Contacte