Inici
QUI SOM COL·LECTIUS MEMBRES AGENDA CULTURAL ACTIVITATS CCG CONTACTE
      ACTIVITATS CULTURALS

 

Guardonats Premis Grau de la Cultura


 
 
> Premis Grau de la Cultura 2018


  PREMI GRAU DE LA CULTURA 2018 "IN MEMORIAM"
VICENTE BACAS VILAROIG "Xamberga".

Nascut al Grau el 7 de maig de 1918 al si d’una humil família d’arrels marineres. La seua vida laboral sempre va estar relacionada amb la mar. Primer amb la pesca a rem o a vela i més tard embarcat en diferents vaixells de càrrega i pailebots. Finalment es dedicaria al desballestament d’embarcacions fins a la seua jubilació. Gran aficionat al món dels bous, es va vestir de llums en quatre ocasions, en les quals va adoptar el nom de “Xamberga”. Però la seua popularitat li arribà com a tabaleter, junt al dolçainer José Maria Illescas amb qui, des de l’any 1957, va recórrer tota la geografia provincial amb el seu tabal. “Xamberga” va faltar el 19 d’abril de 1990. Va replegar la major fortuna que ningú pot deixar: l’afecte, la consideració i el reconeixement de tothom, per tots llocs on va passar.




  PREMI GRAU DE LA CULTURA 2018 "ENTITAT CULTURAL"
PROJECTE ARTÍSTICS DE L’IES MIQUEL PERIS I SEGARRA.

El projecte d’innovació educativa Artístics va ser creat el curs 2015-2016 amb l’objectiu de combatre el fracàs escolar, l’abandonament i la falta de motivació a l’IES Miquel Peris i Segarra. Amb la música i les arts com a eix central, cada curs es programa un entramat pedagògic d’aprenentatge i ensenyament que persegueix el creixement i la qualitat de les accions educatives i la millora del rendiment acadèmic i personal de l’alumnat. La implicació comença pel claustre, passa pels òrgans del centre, de l’AMPA i arriba a les institucions de l’àmbit social de l’entorn del Grau. Dins dels objectius igualment està prevista la millora de la convivència i la inclusió amb la participació en el Pla de Convivència del professorat, de pares i mares que s’integren en les activitats del projecte i la coordinació amb el Programa de Mediació del centre. Les produccions finals són les que contenen la pràctica que sintetitza tota l’activitat efectuada durant el curs, concretada en la representació musical, teatral i la performance, a més de l’exposició dels elements plàstics i artístics produïts. Un projecte innovador que s’ha convertit en referent a l’educació secundària.



  PREMI GRAU DE LA CULTURA 2018
JOAQUÍN CAMPOS HERRERO.

(Grau de Castelló, 1948).
Doctor en Filosofia. Ha mostrat una llarga i fecunda trajectòria dins el món de les Humanitats i de l’ensenyament. Durant l’adolescència i primera joventut, va compartir la dedicació al Club d'Estudiants i al Círculo Juvenil San Pedro amb el treball d'investigació i diverses tasques literàries. La seua estada a Barcelona li va permetre doctorar-se en Antropologia Filosòfica (Universitat Central) i rematar la formació com a investigador social a l'École Practique des Hautes Études en Sciences Sociales de la Sorbona. Com a membre d’ISPA i de la Conférence Internationale de Sociologie des Religions, va participar en nombrosos fòrums més enllà de les nostres fronteres. Cal destacar la seua dedicació a la Psicologia Humanista, a la qual ha dedicat un bon grapat d'obres, algunes de les quals han estat traduïdes a diferents llengües.


> Premis Grau de la Cultura 2017


  PREMI GRAU DE LA CULTURA 2017 "IN MEMORIAM"
MANUEL GARCÍA REYES.

Va nàixer a Barbate (Cadis) el 22 de novembre de 1959. Amb 11 anys arriba al Grau amb la seua família. En poc de temps i donat el seu caràcter afable, s'integra plenament al Grau. Primer al Círculo Juvenil San Pedro, del qual arriba a ser President, i des d'on potencia el conjunt de "majorettes" que, junt al "grupo de cornetas y tambores" són moviments musicals representatius del Círculo als anys 70 i 80. A l'any 1992 és elegit President de la Comissió de Festes de Sant Pere, càrrec que ocupa durant 12 anys. Eixe mateix any organitza la festa del Carnestoltes al Grau que s'ha mantingut fins ara. L'any 1994 funda la Unió Musical del Grau amb José Gargori com a director, convertint-se el seu primer president. Manolo ens deixa a l'any 2015.




  PREMI GRAU DE LA CULTURA 2017 "ENTITAT CULTURAL"
CÍRCULO JUVENIL SAN PEDRO (1964-1987).

El Círculo Juvenil San Pedro va ser creat a l'any 1964 per un grup de joves grauers com un espai obert per a tots aquells joves que tingueren una inquietud per formar-se. Vinculat a la Parròquia de Sant Pere on tenia la seu, els components del Círculo tenien entre 14 i 25 anys i havien d'estar inscrits a alguna de les activitats: culturals, recreatives i esportives que s'oferien. El teatre valencià, les revistes parlades, les excursions i més tard el grup de "Cornetas y tambores" i les "majorettes" foren alguns dels signes distintius del Círculo que va aconseguir ser punt de trobada de la joventut dels anys 60, 70 i 80. L''any 1968 guanya un premi a la loteria de Nadal fet que suposa un impuls en l'ampliació de les seues instal·lacions i projecció de les seues activitats.



  PREMI GRAU DE LA CULTURA 2017
VICENT DOMENECH QUEROL.

Mestre i inspector d'educació. Nascut a Torrenostra a l'any 1950, de ben menut es trasllada a Alcalà de Xivert i amb 9 anys ve a viure al Grau. Estudia primària i batxillerat a les Escoles Píes de Castelló i inicia els seus estudis de magisteri. Amb 20 anys és funcionari de carrera, i el seu primer destí és una escola de formació marítima a Vinaròs. Mentre fa el servei militar, estudia Filosofia i Lletres. Treballa de mestre a La Canonja (Tarragona) i poc després a l'escola d'Almenara on estarà 9 anys, 5 d'ells com a director. Des de 1987 és Inspector d'Educació. Ha format part de Círculo Juvenil San Pedro, Grup Scout Sant Pere, col·laborador habitual de La Barraca i és un dels fundadors de la Coral Polifònica Sant Pere de la qual és component.


> Premis Grau de la Cultura 2016


  PREMI GRAU DE LA CULTURA 2016 "IN MEMORIAM"
JOSÉ MARÍA ILLESCAS LÓPEZ.

Músic. Va nàixer a Cadis l'any 1916 i, a causa de la guerra civil, el 1938 va arribar al Grau, on es va establir definitivament. Al llarg de més de 60 anys, José María va educar en la música i en la cultura a diverses generacions de grauers i graueres. Al 1938 funda una banda de cornetes i tambors i als anys 40 crea la primera banda de música del Grau: La Banda del Pòsit, on ensenya solfeig a un bon grapat de joves. Amb alguns d'aquestos crea una orquestina: L'orquestra dels pots. Vinculat a la parròquia del Grau, forma un cor infantil femení i queda com a organista. Als anys 70 crea una nova banda de cornetes. Entre 1957 i 1984, es fa popular amb "Xamberga" com a dolçainer. Ens deixava l'any 1999.




  PREMI GRAU DE LA CULTURA 2016 "ENTITAT CULTURAL"
ASSOCIACIÓ CULTURAL MAR I VENT.

L'Associació Cultural Mar i Vent te els seus origens a la tardor de l'any 2003. Està constituïda per un grup de pescadors, expescadors i gent de la mar que es marquen com a objectiu la recuperació, mitjançant la restauració, posterior conservació i divulgació de totes aquelles coses, objectes i activitats, relacionades amb el món de la mar i, sobretot, de la pesca tradicional del Grau de Castelló. Actualment l'associació disposa d'una col·lecció de més de mil peces inventariades, algunes d'elles exposades en una mostra permanent al Museu de la Mar del Grau que l'associació cuida, conserva i mostra mitjançant visites guiades idàctiques realitzades pels seus propis components.



  PREMI GRAU DE LA CULTURA 2016
MARISA MIRALLES CUMBA.

Mestra. Nascuda al Grau a l'any 1949. És mestra especialista en Primària, educació física i valencià, professió que ha exercit des de l'any 1968 en diversos centres del Grau i de la província. Aquest premi és el reconeixement a tota una vida d'implicació en la cultura grauera, ja que Marisa ha estat vinculada a diferents moviments culturals del Grau com el Circulo Juvenil San Pedro, l'Agrupament Scout Sant Pere i la Coral Polifònica Sant Pere o amb el Grup de Danses Illes Columbretes. Darrerament ha publicat diversos treballs al voltant del Grau, de la mar i de l'església, com el llibre "Historia de la Iglesia de San Pedro Apóstol del Grao de Castellón" editat per La Barraca (2016).


 

 
> Premis Grau de la Cultura 2015


  PREMI GRAU DE LA CULTURA 2015 "IN MEMORIAM"
JOAN BPTA. CAMPOS I CRUAÑES.

Metge i poeta. Nascut al Grau l'any 1961. Va treballar a la unitat SAMU com a metge d'urgències, encara que la seua gran passió va ser la poesia, amb la qual va ser reconegut guanyant nombrosos premis: Premi Miquel Peris Segarra del Grau (1997), Senyoriu d'Ausiàs Marc de Beniarjó (2000), Màrius Torres de Lleida (2002) o l'Ibn Hazn de Xàtiva (2002). Té publicats nou poemaris, tres llibres en prosa i tres obres de literatura de viatges, un altra de les seues passions. Enamorat del Grau, va col·laborar en diverses publicacions. És autor de la lletra de l'Himne de les Festes de Sant Pere (2007). L'any 2013, amb el seu inesperat traspàs, ens deixava òrfens de la seua poesia i de la seua veu.




  PREMI GRAU DE LA CULTURA 2015 "ENTITAT CULTURAL"
FUNDACIÓ DÁVALOS-FLETCHER.

La Fundació Dávalos-Fletcher va ser constituïda l'any 1992 per exprés desig dels seus Fundadors, N'Ezequiel Dávalos Masip, industrial tèxtil de Castelló, (1902-1984) i la seua esposa Na Delfina Fletcher Arquimbau (1911-1991), amb la finalitat de promocio-nar la cultura sobre les arts de pintura, escultura, música, lletres i ciències. Beques i ajudes, publicació de treballs d'investigació, exposicions, premis, etc avalen la tasca de la Fundació al llarg d'aquestos vint-i-tres anys. La implicació de la Fundació amb el Grau ha estat constant, mitjançant les seues col·laboracions amb els projectes de les associacions graueres i fins i tot dotant els carrers del Grau de quatre obres d'art que formen part del nostre paisatge urbà.



  PREMI GRAU DE LA CULTURA 2015
SERGIO FERRER DE ALMENARA.

Investigador de la història del Grau. Nascut al Grau l'any 1929. Després de viure la seua infantesa al Grau, l'any 1943 marxa a Barcelona on tindrà diferents ocupacions fins que l'any 1947, treballant al Banc Hispano Americano, demanarà el trasllat a Castelló i allí es jubilarà. Aficionat a la fotografia, Sergio Ferrer ha retratat els personatges i els esdeveniments més importants del Grau des de 1947. A finals dels anys 90 del segle XX, Sergio comença a fer un recull de documentació al voltant del Grau (censos, plànols, dades, malnoms) que ha anat publicant en nombrosos articles i llibres com "El Grao, mi Grao", "Aquel Grao", "¿Desde cuándo en el Grao?" o "Qui era qui al Grau del segle XX".



 

   
  < Agenda Cultural Activitats CCG >  

 

 
   
  Centre Cultural La Marina
C/ Marina Espanyola s/n
12100 Grau Castelló
 

   
  Inici      Qui som      Col·lectius membres      Agenda cultural      Activitats CCG      Contacte