Inici
QUI SOM COL·LECTIUS MEMBRES AGENDA CULTURAL ACTIVITATS CCG CONTACTE
      Cavalcada de la Mar Interactiva

 


 

EL MON DE LA MAR

Des de l'antiguitat, la mar ha estat per a l'ésser humà un camí a través del qual s'establien relacions, un escenari on es mesuraven les forces i les ambicions dels estats, una font de riquesa i un espai de treball. El nostre Grau o graó o guerau ha estat un lloc de pas. Del mar li han vingut els perills, però també els contactes i les influències fecundes. El Grau és destí de moltes empreses marítimes i també focus innovador i exportador d'aquestes empreses. Al llarg dels temps la gent del litoral s'ha tingut d'adaptar al medi, i és així que quan aquesta plana i oberta ha ofert bon recer i condicions favorables a la vida marítima del món antic, l'home es feia pescador o mariner.
Han estat la mar i les bones condicions nàutiques dels llocs allò que ha atret la gent allí precisament. L'embarcador de Gasset ha esdevingut refugi per a homes i embarcacions a l'època antiga, quan els ibers i els pobles de la Mediterrània (fenicis, cartaginesos i romans) feien comerç i allí s'hi desenvolupava també una activitat pesquera que permetia la subsistència a una xicoteta comunitat. De fet, des de molt antic, els indígenes havien après la utilitat del mar per a la pesca i per a la navegació.
La pesca ja en època dels ibers, les factories romanes de salaó de peix, el comerç marítim en el món clàssic, el comerç amb els ports de la Mediterrània, la construcció naval, el comerç del cànem, les indústries conserveres, el cabotatge, el vapor, el turisme, són aspectes de la vida marítima que són responsables dels canvis que han afectat la costa del Grau.
Històricament, a casa nostra, la mar ha actuat sempre com un coixí per a la gent de terra. Amb les crisis d'ocupació, la mar ha servit com una veritable vàlvula d'escapament social i econòmica, atesa la seua capacitat de donar menjar a qualsevol que hi posés els braços.
El món de la nostra mar és un exemple magnífic d'adaptació de l'ésser humà al medi. Fins fa poc es podien veure actives formes de pesca d'origen ancestral que convivien amb les tècniques modernes, se simultaniejaven les relacions socials i econòmiques tradicionals amb les que anaven sorgint fruit de les exigències dels mercats, es movia tot un món viu i dinàmic a l'entorn de les fàbriques de salaó, les colles de remendadores, els tenyidors, els mercats i peixateries, la drassana i el port, perquè la pesca, la navegació i les activitats marítimes que les envoltaven eren les úniques activitats de base per a molts punts del nostre Grau. (Text: Vicent Domenech).


 


 
Tornar enrere
 

   


 
   
  Centre Cultural La Marina
C/ Marina Espanyola s/n
12100 Grau Castelló
 

   
  Inici      Qui som      Col·lectius membres      Agenda cultural      Activitats CCG      Contacte