Inici
QUI SOM COL·LECTIUS MEMBRES AGENDA CULTURAL ACTIVITATS CCG CONTACTE
      Cavalcada de la Mar Interactiva

 


 

COLLA DE TRABUCAIRES XALOCLa Colla de Dolçainers Tabaleters i Trabucaires “XALOC” es va crear a l’estiu de l’any 1999 per la inquietud d’un grup d’amics per divulgar la música tradicional de la nostra terra que està composada per a dolçaina i tabal, dos instruments característics per a amenitzar els dies de festa en processons, cercaviles i despertades.

El nostre nom, va sorgir de la Rosa dels vents. d’entre tots els vents vam triar "XALOC", que bufa del sud-est. Més informació: www.collaxaloc.com

 

QUE ÉS UN TRABUCAIRE?

Un trabucaire és aquell facciós, combatent, armat amb un trabuc (arma de foc portàtil, de canó curt i ample de boca acampanada).

La paraula trabucaire va començar a utilitzar-se a Catalunya per designar als irregulars que van participar en la guerra contra la República Francesa (1793-1795) i als guerrillers de la Guerra de la Independència (1808-1814). Més tard es va aplicar als insurgents realistes durant el trienni constitucional (1820-1823) i als guerrillers carlins (1833-1840). Als bandolers d’extracció camperola se‘ls atorgà aquest nom, així com als components dels grups armats de la III Guerra Carlina (entre els anys: 1873-1876).

Actualment, un trabucaire és aquella persona que armada amb un trabuc en el marc de les festes populars, galeja per divulgar la nostra cultura i cridar a tothom a la festa.


 


 
Tornar enrere
 

   


 
   
  Centre Cultural La Marina
C/ Marina Espanyola s/n
12100 Grau Castelló
 

   
  Inici      Qui som      Col·lectius membres      Agenda cultural      Activitats CCG      Contacte