Inici
QUI SOM COL·LECTIUS MEMBRES AGENDA CULTURAL ACTIVITATS CCG CONTACTE
      Cavalcada de la Mar Interactiva

 


 

OBERTURA

La primera Cavalcada de la Mar va tindre lloc l'any 1957. Va ser una de les innovacions que va introduir al programa de festes de Sant Pere la nova Comissió que es va crear per a revitalitzar unes festes que, fins a eixe moment, es limitaven a celebrar la festivitat del patró dels mariners amb actes religiosos, vaques i un bou. Festes de gran simplesa que a penes duraven uns dies organitzades pels fadrins del poble. Amb la nova Comissió de Festes, presidida pel metge Don José de la Huerta, les festes canvien totalment de rumb.S'allarguen una setmana i s'introdueixen actes que fins ara són pilars de la tradició de les nostres festes. Un d'ells es la Cavalcada de la Mar. Inspirada en el Pregó de Castelló i concebuda com una mostra etnològica de les feines marineres. "La Cabalgata del Mar huele a eso, a mar. A bellas sirenas de mil mares formados sus encantos, a flores matizadas con el incomparable sello de lo infinito, a riquezas arrancadas a costa de sudor y muchas veces de lágrimas a sus insondables encantos".Aquelles primeres Cavalcades de la Mar (anys 1957-58) significaren alguna cosa molt especial per a la gent d'aquell Grau. Els qui encara ho recorden ens ho conten emocionats. Tot el Grau es va bolcar en la seua representació. Els mariners, calafats, pescateres, etc participaren representant el seu ofici; es va crear un grup de danses per a representar la nostra tradició; els pregoners anaren vestits de pirates a bord d'un biscuter disfressat de barca; va eixir gent vestida de nàufrags i fins i tot, un majestuós Neptú de cartó de tres metres d'alçada envoltat per algunes sirenes, es va convertir en la sensació d'aquella impressionant Caval-cada de la Mar. "La Cabalgata del Mar, que este año iniciará por vez primera su recorrido por nuestras calles del Caserío Marítimo, tendrá todo el aire popular de las diversas facetas de la vida marinera (...) Grupos depescadores y marineros representaran cada uno a una variedad distinta del modo de pescar; exhibirán sus especialidades con los elementos propios de ellas simulando durante el recorrido, la manera que tienen de efectuar su trabajo (...)" (Mediterráneo, 21 de juny de 1957).

Amb el pas dels anys aquesta idea inicial de la Cavalcada de la Mar va anar difuminant-se, fins a arribar a fer-se verdaderes desfilades de disfresses on tot hi cabia. Amb aquest projecte volem retornar als inicis, a la idea d'aquella primera Comissió de Festes que pretenia d'una manera didàctica, donar a conéixer les nostres tradicions. A més a més a aquella idea li afegim un apartat d'història i un altre d'Estampes graueres del segle XX, que permetran tindre una visió nostàlgica del Grau del segle passat. Les noves tecnologies també cal que estiguen presents ajudant-nos en la tasca divulgativa, per això la Cavalcada de la Mar podrà seguir-se mitjançant senzilles explicacions de cadascuna de les parts a través del telèfon mòbil.
Aquest projecte té tot perquè la 61 Cavalcada de la Mar del Grau es convertisca en un esdeveniment cultural de primer nivell que ens recorde les nostres arrels, la nostra història, la nostra tradició i reviscole el sentiment pel nostre Grau.


 


 
Tornar enrere
 

   


 
   
  Centre Cultural La Marina
C/ Marina Espanyola s/n
12100 Grau Castelló
 

   
  Inici      Qui som      Col·lectius membres      Agenda cultural      Activitats CCG      Contacte